Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 5. számú tipp Egyél több egészséges szénhidrátot, és teljes kiőrlésű gabonát
Válassz egészséges szénhidrátokat és rostforrásokat, különösen teljes kiőrlésűeket, hogy hosszabb ideig lássanak el energiával. Azon kívül, hogy finom és laktató, a teljes kiőrlésű gabona gazdag fitokemikáliákban és antioxidánsokban, ami segíti testünk védekező rendszerét a szívbetegségek, bizonyos fajta rákbetegségek, és a diabétesz elleni harcban. Tanulmányok szerint azoknak az embereknek, akik több teljes kiőrlésű gabonát esznek, egészségesebb a szívük.
Az egészséges szénhidrátok és az egészségtelen szénhidrátok rövid meghatározása
Egészséges szénhidrát (jó szénhidrátok) a teljes kiőrlésű gabona, a babfélék, a gyümölcsök és a zöldségek. Az egészséges szénhidrátokat lassan emésztjük meg, sokkal tovább érzed magad telítettnek a fogyasztásukkal, és a vércukor és inzulinszintedet is szinten tartják.
Egészségtelen szénhidrátok (rossz szénhidrátok): fehér liszt, cukor, és fehér rizs, amelyet a hántolás következtében a héjukkal együtt minden rosttól és tápanyagtól megszabadítottak. Az egészségtelen szénhidrátokat gyorsan emésztjük meg, és hirtelen csúcsokat eredményeznek a vércukor- és energiaszintedben.
Tippek hogyan illessz be minél több jó szénhidrátot az étrendedbe
• Teljes kiőrlésű gabonák, pl. búza, köles, barna rizs, és árpa. Kísérletezz csak nyugodtan a különböző gabonákkal, hogy megtaláld a kedvencedet.
• Bizonyosodj meg róla, hogy valóban teljes kiőrlésű gabonát vásárolsz. Legyél tisztában azzal, hogy bizonyos kifejezések, úm. teljes kiőrlésű gabonával, búzatermék, vagy 100% búza/gabona, becsapósak lehetnek.
• Először csak bizonyos arányban építsd be az étkezéseidbe. Ha már teljes kiőrlésű, mint a barna rizs, vagy a teljes kiőrlésű tészta nem hangzanak túl vonzónak, kezdd azzal, hogy csak bizonyos arányban alkalmazod, és a későbbiekben emeled csak meg 100%-ra étkezéseidben.
• Amit kerülni kell: a feldolgozott élelmiszereket, mint a fehér kenyér, tészta, reggeli müzlik, amelyek nem teljes kiőrlésű gabonákból vannak.