Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 6. számú tipp Élvezd az egészséges zsírokat és kerüld az egészségteleneket
Az egészséges zsírok forrásai azért szükségesek, hogy táplálják az agyadat, a szívedet, és a sejtjeidet ezzel párhuzamosan pedig a hajadat, a bőrödet, és a körmeidet is. Azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok EPA és DHA-nak nevezett, omega-3 zsírsavakban, különösen fontosak és csökkenthetik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát, továbbá hangulatjavítóként is hatnak, és segítenek a depresszió megelőzésében.
Illeszd be tehát étrendedbe a következőket:
• Egyszeresen telítetlen zsírok, olyan olajokból, mint például a repceolaj, a mogyoróolaj, olíva olaj, és avokádó, diófélék (úm. mandula, mogyoró, és pekándió) és egyéb magvak (úm. a tökmag, vagy szezámmag).
• Többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek a lazacban, heringben, makrélában, szardellában, szardíniában, és némely halolaj kapszulában találhatóak meg. A többszörösen telítetlen zsírsavak egyéb forrásai pl. a nem felhevített napraforgó olaj, szójabab, lenmagolaj, és a dió.
Csökkentsd az adagokat, illetve kerüld az étrendedben:
• A telített zsírokat, amelyek elsősorban állati eredetűek, úgy mint vöröshús, és teljes tejből készült termékek.
• Transzzsírok, amelyek hidrogenizált növényi olajokban (szilárd halmazállapotú, leggyakrabban használt étkezési adalékanyag, pl. a péksütemények is ezért tarthatóak el olyan hosszan), margarinokban, sós kekszekben, édességekben, süteményekben, snackekben, olajban sütött ételekben, sült készétel termékekben és más feldolgozott élelmiszerekben találhatóak, amelyek részben hidrogenizált növényi olajból készülnek.