Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 9.tipp a cukor és a só visszaszorítása
Ha sikerül az étrended tervezése úgy, hogy rostgazdag gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, sovány fehérjéket és jótékony zsírokat tartalmazzon, természetesen ez azzal is együtt jár, hogy azoknak a cukor és sóban gazdag ételeknek fogyasztását fogtad vissza, amelyek az egészséges táplálkozás útjában álltak.
Cukor
A cukor energia ingadozásokat okoz, és mind egészségbeli, mind pedig súlyproblémák kialakulásához vezethet.
Sajnos az édesség, sütemények, desszertek mennyiségének csökkentése csak részben orvosolja a problémát. Gyakran ugyanis nem is vagyunk tisztában azzal, hogy milyen mennyiségű cukrot fogyasztunk minden nap. Rengeteg hozzáadott cukor lehet az olyan ételekben, mint a kenyér, konzerv levesek, konzerv zöldségek, tésztaszósz, margarinok, instant burgonypüré, fagyasztott készételek, gyorsételek, szójaszósz és ketchup. Íme néhány ötlet:
Kerüld a cukros üdítőket. Egy 330 ml-es szénsavas üdítőital kb. 10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, ami már túllépi a napi ajánlott beviteli mennyiséget. Inkább igyál ásványvizet citrommal, vagy egy kevés gyümölcslével ízesítve.
Egyél természetesen édes élelmiszereket, mint amilyen a gyümölcs, paprika, vagy mogyoróvaj, hogy csillapítsd az édesség iránti éhségedet.
Hogyan rejtik el a cukortartalmat az élelmiszerek címkéjén
Alaposan nézd meg az élelmiszer címkéjét. A cukrot gyakran ilyen kifejezésekkel rejtegetik:
• nádcukor, vagy szirup
• kukorica szirup, vagy kukorica édesítő
• méz vagy melasz
• barna rizs szirup
• cukornádlé
• gyümölcslé koncentrátum, alma, vagy körte
• maltodextrin (vagy dextrin)
• dextróz, fruktóz, glükóz, maltóz, vagy szacharóz
Só
Szinte mindannyian túl sok sót veszünk magunkhoz az ételeinkkel. A sok só fogyasztása magas vérnyomást okozhat, és más egészségügyi problémákhoz is vezethet. Igyekezz a nátrium beviteledet napi 1500 - 2300 mg közé szorítani, ami egy teáskanálnyi sónak felel meg.
Kerüld a feldolgozott vagy előrecsomagolt élelmiszereket A feldolgozott ételek, mint a konzerv leves, vagy a fagyasztott készétel rejtett nátriumtartalmú, amelynek következtében gyorsan túlléped az ajánlott határt.
Légy körültekintő, amikor elmész vacsorázni, a legtöbb éttermi étel és gyorséttermi étkezés tele van nátriummal.
Inkább a friss vagy fagyasztott zöldségeket válaszd a konzerv megfelelőik helyett.
Szorítsd vissza a sós snackeket, mint pl. a burgonyachips, sósperec, ropi.
Keresd az alacsony só-,vagy csökkentett nátriumtartalmú termékeket.
Fokozatosan csökkentsd az ételeidben a sóadagokat, hogy az ízlelőbimbóid fokozatosan hozzászokhassanak az új ízvilághoz.