Egyszerű tippek az egészséges étrend összeállításához
Egészséges táplálkozás 4. számú tipp: tárazz be színes gyümölcsöket és zöldségeket
A gyümölcsök és zöldségek az alapjai az egészséges étrendnek – kevés kalóriát tartalmaznak és tápanyagban gazdagok, ami annyit jelent, hogy tele vannak vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rosttal. A gyümölcsök és zöldségek minden étkezésedben szerepet kellene, hogy kapjanak, és ha snackre gondolsz, akkor is ez a legszerencsésebb választás - legalább öt adagnyit iktass be az étrendedbe naponta. Az antioxidánsok, és más tápanyagok a gyümölcsökben, és zöldségekben megelőzik bizonyos ráktípusok és más betegségek kialakulását.
Egyél a szivárvány színeiben pompázó zöldséget, gyümölcsöt minden nap - minél fényesebb, színesebb a választásod, annál jobb
A fényesebb, erőteljesebb színű gyümölcsök és zöldségek magasabb vitamin- ásványi anyag- és antioxidáns tartalommal bírnak, és a különböző színek különböző kedvező hatásokat eredményeznek testünkben. Íme néhány nagyszerű választás:
Zöldek: A zöld növények tele vannak kalciummal, magnéziummal, vassal, potassziummal, cinkkel, A, C, E, és K vitaminokkal és segítenek a vérkeringésed, és a légzőszerveid erősítésében. Legyél nyugodtan kalandozó a zölddel, ne ragadj le a fejes salátánál, a kelkáposzta, és a brokkoli, vagy a kínai kel, csak néhány további példa.
Édes zöldségek: az eredetileg is édes zöldségek egy egészséges édességet adnak az étkezésedhez, és az édesség iránti vágyadat is csökkentik. Ilyen például a kukorica, a répa, az édesburgonya, a sütőtök és a hagyma.
Gyümölcsök: a gyümölcsök egész sorából válogathatsz. A gyümölcs ellát rosttal, vitaminnal, és andioxidánssal. A bogyós gyümölcsűek rákellenesek, az alma rostban gazdag, a narancs és a mangó C vitamint tartalmaz, és így tovább.
Ne feledd: csak friss árut vegyél és részesítsd előnyben a helyi termelőket, amikor csak lehetséges. A helyi piac, zöldséges jó választás.